Mauritius logo Beuseborgh
Beuseborgh Mauritius Home
Beuseborgh Mauritius Albion
Beuseborgh Mauritius Woning
Beuseborgh Mauritius Inrichting
Beuseborgh Mauritius Verhuur
Beuseborgh Mauritius Eten & Drinken
Beuseborgh Mauritius
Beuseborgh Mauritius Foto's
Beuseborgh Mauritius Contact
 
 
Beuseborgh Mauritius Aanbieding

Ligging
Mauritius ligt in de Indische Oceaan, op zo'n 1000 km ten oosten van Madagascar. Mauritius is in oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht. De hoofdstad is Port Louis. Mauritius is een vulkanisch eiland met zeer veel diersoorten, vegetaties, gebergten (tot ruim 800 m.) en veel, heel veel suikerrietplantages. De belangrijkste bronnen van bestaan zijn de suikerrietteelt en het toerisme. Landbouw en veeteelt kent Mauritius nauwelijks. De kust van Mauritius heeft zeer veel parelwitte stranden, lagunes en koraalriffen.

Klimaat en kleding
Mauritius heeft gedurende het hele jaar een aangenaam klimaat. In de zomer (van november tot mei; het ligt immers aan de andere kant van de evenaar) schommelt de temperatuur tussen de 25° C en 30° C. In de winter ligt de temperatuur tussen de 20° C tot 25° C. In de periode januari-april is er sprake van de meeste regenval. Cyclonen kunnen voor komen in februari en maart.
Pas uw kleding aan aan het klimaat. Omdat het 's avonds afkoelt, vooral in de winter, is het verstandig een vest mee te nemen. Vanzelfsprekend zorgt u voor een beschermingsmiddel tegen de zon en een zonnebril en een hoed of pet.

Bedenk dat de meeste Mauritianen kleiner zijn dan de Europeanen. Schoenmaat 45, bijvoorbeeld, is moeilijk te verkrijgen. En vindt u er wat, dan moet u terdege passen want het is niet zeker dat het ook de maat 45 is zoals wij die kennen. Hetzelfde geldt voor de grotere maten dames- en herenkleding. Dus: altijd passen.
Veel bekende merken kleding worden gemaakt in Mauritius. De prijzen zijn, in verhouding tot de EU, laag. De kledingfabrikanten mogen een percentage van de productie verkopen op het eiland. Kijk daarom eens of u iets passends vindt.

Bevolking en taal
Mauritius kent een zeer gevarieerde bevolking, die bestaat uit een samensmelting van Indiers, Chinezen, Afrikanen, Arabieren, Europeanen en Creolen. Het aantal inwoners ligt rond de 1,3 miljoen.
Het Engels is de officiële taal, maar de man in de straat spreekt in hoofdzaak Frans en Creools. Daarnaast wordt onderling ook Hindi gesproken.

Reizen
Gedurende alle seizoenen kan Mauritius bezocht worden. Door de ligging waait het er altijd en het wordt daardoor nooit extreem warm. Ook die enkele keer dat het 35 graden wordt, is het nog prima uit te houden. Op zo'n dag pas je het tempo uiteraard aan.
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Mauritius ten minste 6 maanden geldig is. Bij een verblijf dat korter dan 3 maanden is heeft u geen visum nodig. Op het vliegveld kan de douane vragen of u voldoende geld hebt voor uw verblijf.

Gezondheid
Vaccinaties voor Mauritius zijn niet nodig. Indien u echter twee weken voor vertrek naar Mauritius in een met gele koorts besmet gebied bent geweest dient u een gele koorts vaccinatiebewijs te overleggen. De gezondheidszorg staat op een peil dat vergeleken kan worden met menig West-Europees land.

Geld
Mauritius heeft de Mauritaanse Rupee als munteenheid (MUR of Rs), 100 Rupees is ca € 2,00. Creditcards en travellercheques worden door hotels en grotere winkels geaccepteerd. U vindt er de grote internationale banken Barclays, HSBC. De nationale banken zijn de MCB (Mauritius Commercial Bank) en de State Bank. Vooral de MCB beschikt over een groot aantal vestigingen. 'Geld uit de muur' is dan ook nooit een probleem. De euro's kunt u wisselen op het vliegveld of bij de banken en wisselkantoren.

Maaltijden
Ook op culinair gebied is Mauritius een paradijs. De Indiase invloed op de Mauritaanse keuken is zeer groot. Snacks als roti staan vaak op het menu. Ook briyani, een smakelijke mix van uien, aardappelen, vlees en gele rijst, wordt vaak geserveerd. Er zijn Chinese, Afrikaanse, Europese en diverse Aziatische restaurants te vinden. Het eten is in de lokale restaurants duidelijk goedkoper dan bij de hotels.

Tijdverschil
Het tijdverschil met Nederland bedraagt in de zomer 2 uur. Het is dan 2 uur later op Mauritius. In het najaar van 2008 is bij wijze van proef de zomertijd ingevoerd. De proef is in 2009 niet verlengd.

Voltage
Op Mauritius wordt er 220/240 volt gehanteerd. De stopcontacten hebben meestal de Engelse uitvoering. Het is dus handig een universeelstekker mee te nemen.

Vervoer
U kunt het eiland op eigen gelegenheid ontdekken door een auto te huren. De prijzen van de internationale verhuurders liggen ongeveer op een Europees niveau; de nationale verhuurders zitten daaronder, maar de verschillen zijn niet erg groot.
Bedenk dat men LINKS rijdt, het verkeer vrij druk is (vooral tijdens spitsuren en in de grotere plaatsen), een ruimte van een meter meteen opgevuld wordt en de wegen nogal smal zijn. Probeer dus niet op de dag van uw aankomst om negen uur in de ochtend door Port Louis te rijden. Blijf Siberisch onder de herrie en het getoeter en bepaal vroeg uw plaats op de weg, zodat u niet op het laatste moment van rijstrook hoeft te veranderen.

Mauritus heeft geen spoorlijnen. Op de bus wachten is nooit een probleem, want het aantal buslijnen is zeer groot en ze rijden heel frequent. Je kunt met de bus overal komen. Maar de manier waarop en het comfort verschillen nogal. Als u naar een dorpje ergens in de suikerrietplantages gaat, verplaatst u zich waarschijnlijk in een 50 jaar oude Leyland bus die vroeger in India goede diensten heeft bewezen. Wilt u bijvoorbeeld van Port Louis naar Curepipe, dan reist u comfortabel in een luxe airconditioned touringcar. De bustarieven zijn ongelooflijk laag (voor een euro rij je bij wijze van spreken het hele land door).

Taxi's rijden regelmatig en tegen vastgestelde prijzen (maar proberen er toch wel een slaatje uit te slaan).

Stranden
Mauritius kent uitgestrekte parelwitte stranden en groenblauw zeewater. Het is een paradijs voor wie wil genieten van de zon, zee en strand. De stranden van Mauritius zijn voor iedereen toegankelijk, ook die bij de hotels; Mauritius kent geen privé-stranden.
Waar liggen de mooiste stranden? Dat ligt eraan of het druk of rustig moet zijn. De drukke stranden vind je bij Le Morne, Flic en Flac en bij Grand Baie en Pereybere. De stranden aan de oostkust en aan de westkust bij Riviere Noire, Albion en Mons Choisy zijn rustiger en wat kleiner, maar net zo mooi als de drukkere stranden. Net zo druk als het in Scheveningen of Zandvoort kan zijn is het nooit en nergens.

Flora en fauna
Tropische bossen, honderden soorten planten, bergen, vulkanen en nog veel meer maken dat Mauritius een zeer natuurschoon eiland is. Als vulkanisch eiland was Mauritius voor planten en dieren alleen te bereiken vanuit de lucht en over zee. Toen de eerste mensen voet aan wal zetten, vonden ze grote vogels die niet konden vliegen: de dodo's. Jaren later zijn de dodo's uitgestorven, naar men beweert doordat de Nederlanders ze opgepeuzeld hebben. Recente onderzoeken doen op z'n minst vermoeden dat het toch iets anders ligt.

Het noorden
Grand Baie is de oudste toeristenplaats. De vele winkels, restaurants, bars en cafe's maken Grand Baie tot een levendige plaats voor de toerist en de Mauritianen.
Het mooie strand van Pereybere is populair vanwege zijn winkels, restaurants en pubs.
Triolet Shivale is de langste dorp op het eiland. In Triolet bevindt zich de grootste Hindoetempel, die in 1819 is gebouwd.

Als u geďnteresseerd bent hoe rietsuiker wordt gemaakt, is een bezoek aan het rietsuikermuseum in de oude suikerrietfabriek in Beau Plan beslist de moeite waard. Als u daar toch bent, ga dan ook even naar de schitterende botanische tuinen in Pamplemousses.

Het oosten
Het oosten is zeer populair vanwege het kustgebied Belle Mare en de vele (luxe) hotels en een aantal openbare niet bebouwde stranden. De markt in Flacq is een zeer drukbezochte openlucht markt (de meeste markten zijn overdekt).
Het zwemparadijs bij het Waterpark Leisure Village aan de Coastal Road (leuk om te rijden) in Belle Mare zorgt voor veel plezier.
Ile aux Cerfs, een onbewoond eiland op een paar kilometer uit de kust, is een paradijs voor watersporters en heeft een prachtig strand. Sinds kort is er ook een 18 hole golfbaan.
In Vieux Grand Port vindt men de oudste ruines van Mauritius: de nederzettingen van de eerste Nederlanders, met onder andere het museum Frederik Hendrik.
Mahebourg is een van de voornaamste vissersdorpen.

Het zuiden
De zuidkust is voor een belangrijk deel steil en rotsachtig. Bij Souillac heeft men vanaf Gris Gris een zeer bijzonder uitzicht.
De zuidkust is nog weinig toeristisch, maar er wordt hard gewerkt om daarin verandering te brengen.
In Riviere des Anguilles vindt u het krokodillen- en schildpaddenpark Vanille Crocodile Park.

Het westen
Le Morne, op de hoek van de zuid- en westkust, is een drukbezochte streek met luxe hotels en golfbanen, prachtige stranden en de berg waar de slaven naartoe vluchtten. Sinds kort staat het gebied van Le Morne op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Jaarlijks wordt hier op 1 februari de afschaffing van de slavernij herdacht. Zeer de moeite waard, evenals het natuurgebied Chamarel.
In Casela is een groot vogelpark met 140 vogelsoorten, tijgers, apen en veel andere dieren.
Flic en Flac is een bekende badplaats met prachtige stranden en veel restaurants en hotels.

Mauritius
Casela
Strand